19:00

Referat: Vellinge FF - AIF Barrikaden

Startelva: Mikael L – Alfons, Sten, Alex, Adam – Amine, Martin, Linus, Oskar – Maksym, Anders

Avbytare var Osama som spelade sista knappa halvtimmen som innermittfältare, Shakeb som spelade sista kvartensom höger yttermittfältare och Naim, Olle och Mohamed som inte spelade alls.

Såsom nästan alltid varit fallet mot speciellt topplagen så dominerade vi totalt i början och Vellinge FF hade nästan inte bollen under kontroll på vår planhalva de första 7-8 minuterna. Kanske handlar det om underskattning för sen brukar
våra motståndare ganska plötsligt vakna till liv och så blev det även denna gång. I den 9:e min fick de på ett lite
turligt sätt en spelarehelt ren framför mål men på skottet som följde gjorde Mikael en sådan idiotreflexräddning
som egentligen inte finns och som skulle göra många allsvenska målvakter avundsjuka (precis en sådan som C-G brukade plocka fram med jämna mellanrum in the good old days). Stärkta av detta satte Vellinge vårt försvar på prov under en kortare period. Sedan var det vi för nästan hela slanten igen och vi spelade redan de första minuterna och kanske än mer nu med ett självförtroende och en fantasi som verkade bottna i en väldig spelglädje. Den krampaktighet som oftast under åtminstone delar av de flesta tidigare matcherna i år kunnat präglat vårt spel var som bortblåst.

Anders höll deras försvar ständigt sysselsatt vilket gjorde att han blev rätt hårt uppvaktad/åtgången. I den 17:e min rundade han målvakten men skottet blev tyvärr lite för löst och kunde lätt hinnas upp utav en av deras utespelare. Bara minuten senare slog Maksym (?) en frispark från vänsterkanten som Anders med huvudet förlängde i bollens riktning så att bollen gick i ribbans överkant. Vi hade sedan flera ”trekvartschanser” utan att lyckas i avsluten medan deras enda läge som med lite god vilja skulle kunna räknas som en målchans kom när en hörna i den 41:a min gick i närmsta stolpen och ut.

Det var inte bara ett oftast fint passningsspel (fast lite felpass blev det när vi ibland skulle göra lite väl eleganta lösningar i vissa lägen) som präglade vårt spel i första halvlek utan också ett kopiöst löpande på många händer och det var säkert mycket tack vare det som de tröttnade allt mer i andra halvlek medan vi fortsatte jobba hårt med Linus som var t.o.m. än bättre än vanligt - vilket ju inte vill säga lite – i spetsen. Vi fick stora ytor och utnyttjade det till det ena mönsteranfallet efter det andra och i den 52:a min fick vi ett första friläge som dock missades grovt. I den 63:e min kom däremot så till slut vårt synnerligen välförtjänta ledningsmål.

Det var Maksym som slog en av våra många frisparkar i hyfsade lägen. Den hamnade i klungan framför mål där först Anders sköt men målvakten (eller en utespelare?) gav en retur där Sten höll sig framme och stötte in bollen. När väl proppen gått ur dröjde inte länge innan vi gjorde 2-0 närmare bestämt drygt 2 minuter. Ett riktigt drömanfall avslutades med att Linus passade en omarkerad Amine som från sin högerkant sköt sitt 4:e mycket hårt pressade skott för dagen – samtliga nära att resultera – och den här gången borrade bollen in sig i bortre krysset men en oerhörd kraft, MYCKET VACKERT!

Vellingespelarna började nu se rätt uppgivna ut och vi kom till massor av avslut medan de inte hade ett enda den sista halvtimmen i matchen. I den 82:a min avslutades ytterligare ett fint anfall från vår sida med att Maksym, den här gången från vänsterkanten passade in mot mitten där Anders gjorde ett klassiskt Anders-mål när han liksom bara lade in den utan någon jättekraft men snabbt och väplacerat nere vid ena stolpen utan chans för målvakten. Innan slutsignalen ljöd hann en av Vellingespelarna med att dra på sig en onödig utvisning.

Som helhet en oerhört bra insats från vår sida med ett härligt go i hela laget och ett mycket variationsrikt spel där vi blandade smånätt passningsspel längs marken med oftast perfekta crossbollar (det är man sannerligen inte bortskämd med som åskådare) och djupledsbollar. Vi var heller inte rädda för att ta skott även långt utifrån och statistiken här nedan talar i detta avseende sitt tydliga språk.

Segern var vår första på bortaplan och samtidigt Vellinge FFs blott andra förlust hemma.De vann sina 8 första och
ledde hemmatabellen med 4 poäng innan den här matchen, nu hade de naturligtvis i och för sig en mindre fördel av hemmaplan än vanligt eftersom de tidigare i serien spelat alla sina hemmamatcher på naturgräs inne på Vellinge IP medan den här gick på konstgräs på Vanningens IP. Vi kan också än en gång konstatera att vi så gott som undantagslöst gör bra matcher på konstgräs.

Enda smolket i glädjebägaren var att Anders fick en ytterst tveksam tredje varning och är avstängd i nästa match – den också den ack så viktiga mot Skabersjö. Annars står vi på varningsfronten rätt väl rustade i kampen för att undvika kval neråt. Efter Anders avstängning är det bara en enda spelare av de som brukar vara med i A-lagstruppen som blir avstängd om han får ytterligare n varning

Statistik: (våra siffror först) Hörnor: 2-4 Avslut på mål: 9-3 Avslut utanför: 9-3